Aktivt brandskydd ger en trygg miljö

Brandskydd delas in i två kategorier: passivt och aktivt. Det passiva brandskyddet finns inbyggt i husets konstruktion men det aktiva kan du själv påverka.

Passivt eller byggnadstekniskt brandskydd regleras genom Boverkets byggregler och finns inbyggt i alla moderna fastigheter. Regelverket är dock inte retroaktivt, vilket innebär att om du har en äldre fastighet som inte lever upp till modern standard så behöver du inte ändra på fastigheten.

Även om lagen inte kräver att du ändrar din fastighet kan det ändå vara en god idé att låta en kunnig expert på brandskyddsteknik se över byggnaden. Det finns många enkla åtgärder som kan förbättra brandskyddet och göra fastigheten till en säkrare och tryggare plats. En åtgärd kan vara att komplettera med brandisolerande material, exempelvis stenull. Stenull är ett miljövänligt material med god förmåga att isolera vid brand.

Allt brandskydd behöver underhållas och kontrolleras regelbundet

Det byggnadstekniska brandskyddet behöver man oftast inte tänka på om man inte bygger om eller ändrar något i fastigheten. Det kan emellertid vara bra att anlita brandskyddsexperter om man exempelvis dragit nya rör eller kablar genom husets väggar. De borrhål som uppstår kan underminera brandskyddet och man kan behöva komplettera med brandtätning.

En brandskyddsexpert kan också ge råd om och kontrollera det aktiva brandskyddet som du själv står för. Brandsläckare, nödutgångar och utrymningsplaner behöver finnas väl synliga och de behöver framförallt vara fungerande. En brandvarnare som inte fungerar skapar en falsk trygghet. Fungerande brandvarnare kan vara avgörande för att man ska hinna utrymma en byggnad innan den blivit övertänd.

5 Sep 2023